Laatste nieuws

Twiskenootjes viert 3e lustrum tijdens Luilakontbijt

 

Tijdens het Luilakontbijt afgelopen zaterdag 3 juni vierde een 11-tal enthousiaste muzikanten van  de "Twiskenootjes" hun 3e lustrum. 

Vanaf het moment van Rob van Laere bedacht had dat het leuk zou zijn als de bewoners uit het dorp wakker geblazen zouden worden door blazers van de (3) muziekverenigingen verlenen zij hier hun medewerking aan. Het feit dat zij dan al om 6.30 uur moeten verzamelen doet hier niets aan af, na afloop staat immers een heerlijk ontbijt voor hen klaar.

Tijdens de muzikale avond van 2002, waarbij de leden van de vereniging hun muzikale kunnen (serieus of minder serieus) ten gehoren kunnen brengen aan de rest van de vereniging, is dit gelegenheidsorkestje ontstaan en sindsdien treden zij regelmatig op. Zo helpen zij met hun vrolijke muziek jaarlijks menig hardloper richting finish tijdens de Groet-uit-Schoorlrun en hebben zij dit ook jarenlang gedaan tijdens de DamtotDamloop. De laatste jaren verlenen zij ook hun medewerking aan de Avond4daagse van Amsterdam-Noord. Zij weten er altijd een gezellige gebeurtenis van te maken, voor elkaar én de wandelaars/hardlopers.

Zo ook elk jaar met Luilak; vol enthousiasme rijden zij in de vroege ochtend richting 't Twiske waar zich het clubgebouw van Muziekvereniging Excelsior bevindt. Als het eerste lid daar aankomt staat de tractor met kar van Loon-&verhuurbedrijf Roy Groeneveld al klaar om de stoelen en het slagwerk in de kar te laden! Nog even snel een kopje koffie/thee achterover slaan ("zonder drank geen klank") en dan gaan ze op weg. Allereerst worden natuurlijk de bewoners van de Twiskeweg wakker geblazen, daarna vervolgen zij hunroute langs het Noordeinde, de Haal, keren zij om bij de Noorderschool, rijden zij via de nieuwe wijken Klein Twiske en Roemersloot richting Doktersbuurt op naar de Dahliasingel. Jammer genoeg kunnen zij, als enige orkestje dat speelt, niet overal in het dorp langsrijden maar sommigen van u zullen dit helemaal niet erg vinden....

Na een uurtje rijden (en spelen) komen zij aan op het Kerkplein en vallen zij uitgehongerd aan op het Luilakontbijt, waarna ze nog een paar "moppies" spelen in de Kerk om vervolgens terug te keren naar het clubgebouw. Uit voorzorg staan daar de auto's achter het (gesloten) hek geparkeerd: een paar jaar geleden vond de Oostzaanse jeugd het nodig om de auto's vol te smeren met boter, eieren en meel. Het was nog een hele klus om de auto's weer schoon te krijgen dus dat risico nemen ze geen tweede keer!

Als het aan de Twiskenootjes ligt gaan zij op naar "het 4e lustrum en daar voorbij"!

 

Excelsior wint eerste prijs op Ot en Sienfestival

 

Sinds 2015 wordt jaarlijks het 3-daagse Ot en Sienfestival georganiseerd in het prachtige Twisk. Vanuit de provincie Noord-Holland reizen orkesten af naar Twisk om daar het publiek te laten genieten van hun mooie klanken. Het belangrijkste ingrediënt is entertainment en dat is er elk jaar voldoende. 

Naast optredens van diverse (amateur)orkesten waren er optredens van Imca Marina met de band No-PressureBerget Lewis (bekend van Ladies of Soul), Steve Langreder (bekend van Idol's) met een ode aan Freddy Mercury. Een weekendlang muziek, eten en gezelligheid rond het treinspoor tussen Hoorn en Medemblik waar stoomlocomotief Bello onderdeel is van het spektakel.

Zondag 21 mei is het zonnig en warm. Om half 1 bijt Muziekvereniging  Excelsior Oostzaan 't spits af. Onder leiding van dirigent Arnold van 't Ent, die met dit concert zijn proefdirecties afrondde, heeft de vereniging een mooi, afwisselend optreden verzorgd.

Het orkest startte met het vlotte Jig van Gustav Holst, een vlot stuk met Engels invloeden waarin een strak tempo van essentieel belang is.

Vervolgens speelden zij Fanfare & Funk van Oliver Waespi, met een feestelijk begin met bijzondere aandacht voor de kopergroep. Geheel onverwacht ontplooit zich een heuse funkpassage die bescheiden begint, maar steeds meer groove krijgt en volledig ontplooit in een ware James Brown-achtige stijl, met daarin een prachite bugelsolo welke gevolgd wordt door een uitdagend gespeelde altsaxofoonsolo. Daarna volgt een langzame blues die het geheel tot rust laat komen. Aan het slot worden de fanfare en funk in elkaar geweven wat tot een prachtige combinatie leidt!

Het derde stuk dat zij speelden was Circus Scenes van Andrew Pearce waarin het circus met haar verschillende acts wordt weergegeven. Het is bijna muziektheater: er zijn gekke clowns, een dierenoptocht, speelgoedsoldaatjes, een trapeze-artiest en een drumband met dwergen die er alles aan doen om de voorstelling te onderbreken met foute noten en onhandig spel. Het stuk eindigt met een vlotte jazzy weergave van het hoofdthema gespeeld door de altsaxofoon. 

Als slotstuk speelde het orkest een stuk uit de Disney Pixarfilm "The Incredibles", Music of the Incredibles van Jay Bocook, waarin de heerlijke elementen van de superheldenfilm naar voren komen, geschreven in de stijl van spionagethrillers uit de jaren zestig. Een mooi nummer om het optreden mee af te sluiten.

Vol spanning wachtte het orkest het einde van alle optredens af om te horen of ze een prijs in de wacht gesleept had. Alle moeite en (thuis)studie werden beloond: van de 12 orkesten die die middag meespeelden werd de eerste prijs uitgereikt aan  Muziekvereniging Excelsior Oostzaan! Wat een geweldige prestatie van het orkest en natuurlijk niet te vergeten van dirigent Arnold van 't Ent! Het orkest ging naar huis met een oorkonde en een mooi bedrag om te besteden in een slagwerkwinkel. Met het behalen van deze eerste prijs heeft Arnold van 't Ent een zeer goede indruk achtergelaten bij het orkest en heeft de vereniging hem bedankt voor de goede onderlinge samenwerking die mede heeft geleid tot deze overwinning.

Kortom, het was een zeer geslaagde zondagmiddag in het prachtige Twisk!

Verenigingsdag/muzikale avond

Zaterdag 1 april werd het verenigings/vrijwiligersdiner gehouden en vond aansluitend de muzikale avond plaats.

Voordat er genoten kon worden van het koud en warm buffet dat de leden met elkaar verzorgd hadden werden een paar vrijwilligers in 't zonnetje gezet: Martin Hottentot, Wil Warnaar, Jaap Vleeshakker en Cor Hottentot zijn door de leden benoemd tot "lid van verdienste" omdat zij zich extra inzetten/hebben gezet voor de vereniging. Helaas waren alleen Martin en Wil aanwezig, zodat de andere 2 nog even op hun oorkonde (en bloemen) moesten wachten. De vereniging hoopt dat zij zich nog lang in kunnen en willen zetten voor de vereniging.

 

Op de muzikale avond wordt altijd van alles uit de kast gehaald, serieuze en minder serieuze muzikale voordrachten. Een vakkundige jury (dit keer bestaande uit Thomas Geerts) heeft de schone taak e.e.a. te beoordelen.
Dat je met minder-serieus ook kan scoren bewees dit jaar Sammeleine. (wie onze leden een beetje kent weet wie dit is/zijn😜, altijd in voor een grap en een grol). Ze ging/gingen er dit jaar vandoor met de publieksprijs!! (GEFELICITEERD Sammeleine!!! 
De "aanstormend talentprijs" is dit jaar gewonnen door Wessel Kuiper die een leuk muzieknummer knap begeleidde op drums! GEFELICITEERD Wessel, blijf vooral zo doorgaan! 
De eerste prijs is gewonnen door Pauline Stam die een mooi nummer speelde op de marimba, werkelijk knap en heel mooi gedaan!! Ook jij GEFELICITEERD Pauline, ga vooral ook zo door dan kunnen we nog mooie concerten met elkaar verzorgen.

Klik hier voor meer foto's

DESIGN BY WEB-KOMP