Excelsior wint eerste prijs op Ot en Sienfestival

 

Sinds 2015 wordt jaarlijks het 3-daagse Ot en Sienfestival georganiseerd in het prachtige Twisk. Vanuit de provincie Noord-Holland reizen orkesten af naar Twisk om daar het publiek te laten genieten van hun mooie klanken. Het belangrijkste ingrediënt is entertainment en dat is er elk jaar voldoende. 

Naast optredens van diverse (amateur)orkesten waren er optredens van Imca Marina met de band No-PressureBerget Lewis (bekend van Ladies of Soul), Steve Langreder (bekend van Idol's) met een ode aan Freddy Mercury. Een weekendlang muziek, eten en gezelligheid rond het treinspoor tussen Hoorn en Medemblik waar stoomlocomotief Bello onderdeel is van het spektakel.

Zondag 21 mei is het zonnig en warm. Om half 1 bijt Muziekvereniging  Excelsior Oostzaan 't spits af. Onder leiding van dirigent Arnold van 't Ent, die met dit concert zijn proefdirecties afrondde, heeft de vereniging een mooi, afwisselend optreden verzorgd.

Het orkest startte met het vlotte Jig van Gustav Holst, een vlot stuk met Engels invloeden waarin een strak tempo van essentieel belang is.

Vervolgens speelden zij Fanfare & Funk van Oliver Waespi, met een feestelijk begin met bijzondere aandacht voor de kopergroep. Geheel onverwacht ontplooit zich een heuse funkpassage die bescheiden begint, maar steeds meer groove krijgt en volledig ontplooit in een ware James Brown-achtige stijl, met daarin een prachite bugelsolo welke gevolgd wordt door een uitdagend gespeelde altsaxofoonsolo. Daarna volgt een langzame blues die het geheel tot rust laat komen. Aan het slot worden de fanfare en funk in elkaar geweven wat tot een prachtige combinatie leidt!

Het derde stuk dat zij speelden was Circus Scenes van Andrew Pearce waarin het circus met haar verschillende acts wordt weergegeven. Het is bijna muziektheater: er zijn gekke clowns, een dierenoptocht, speelgoedsoldaatjes, een trapeze-artiest en een drumband met dwergen die er alles aan doen om de voorstelling te onderbreken met foute noten en onhandig spel. Het stuk eindigt met een vlotte jazzy weergave van het hoofdthema gespeeld door de altsaxofoon. 

Als slotstuk speelde het orkest een stuk uit de Disney Pixarfilm "The Incredibles", Music of the Incredibles van Jay Bocook, waarin de heerlijke elementen van de superheldenfilm naar voren komen, geschreven in de stijl van spionagethrillers uit de jaren zestig. Een mooi nummer om het optreden mee af te sluiten.

Vol spanning wachtte het orkest het einde van alle optredens af om te horen of ze een prijs in de wacht gesleept had. Alle moeite en (thuis)studie werden beloond: van de 12 orkesten die die middag meespeelden werd de eerste prijs uitgereikt aan  Muziekvereniging Excelsior Oostzaan! Wat een geweldige prestatie van het orkest en natuurlijk niet te vergeten van dirigent Arnold van 't Ent! Het orkest ging naar huis met een oorkonde en een mooi bedrag om te besteden in een slagwerkwinkel. Met het behalen van deze eerste prijs heeft Arnold van 't Ent een zeer goede indruk achtergelaten bij het orkest en heeft de vereniging hem bedankt voor de goede onderlinge samenwerking die mede heeft geleid tot deze overwinning.

Kortom, het was een zeer geslaagde zondagmiddag in het prachtige Twisk!

DESIGN BY WEB-KOMP